Sunday, May 03, 2015

Marocké zeleninové tajine

Připravuje se ve speciálním hrnci (kdybyste chtěli, určitě si to najdete), ale dá se připravit v jakémkoliv hrnci s poklicí nebo na pánvi.

Veganský recept na 6 porcí.


potřebujete:

1 plechovku nakládaných rajčat
4 lžíce olivového oleje
1 střední cibuli
3-4 stroužky česneku
lžičku mletého zázvoru
lžičku mletého římského kmínu
lžičku mleté skořice
2 střední cukety
3 velké mrkve
1 střední lilek
1 hrnek vody (popř. vývaru, ale zelenina pustí dost šťávy, takže není potřeba)
1 plechovka cizrny (nebo suchá, namočená a uvařená cizrna)
sůl, pepř
jde posypat petrželkou, mátou...podle chuti

postup:

Nejprve si připravte zeleninu. Mrkev rozpulte po délce a šířce a nakrájejte na silnější kousky, ať se vám nerozvaří. Lilek a cuketu nakrájejte na tak 2cm velké kousky.
Na hlubší pánvi nebo větším hrnci osmažte cibulku nakrájenou na kostičky. Občas zamíchejte a smažte dokud nezačne měnit barvu. Přidejte propasírovaný nebo nasekaný česnek, všechno koření a smažte dalších pár minut za stálého míchání.
Přidejte cuketu, mrkev a lilek. Smažte a obracejte ještě dalších pár minut. Za 2-4 minuty přidejte rajčata, vodu (vývar) a cizrnu. Dosolte a opepřete podle chuti. Přiveďte k varu stáhněte na minimum a přiklopené nechte probublávat dokud zelenina nebude tak měkká, jak vám vyhovuje, cca 15 minut.


Bylo to výborné =)


No comments:

Post a Comment